Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Také bych rád viděl české korunovační klenoty, ale…

V sobotu 14.5.2016 uplynulo 700 let od narození jedné z nejvýznamnějších osobností našich dějin, římského císaře Karla IV.

V neděli 15.5.2016 pak začala výstava českých korunovačních klenotů na Pražském hradě. Trvat má 14 dní do 29.5.2016. Už první den výstavy lidé čekali na prohlídku od brzkého rána (o tom, jak dlouhé byly fronty v následujících dnech a zejména o tomto víkendu 21.-22.5.2016, nemám informace).

Výstava je součástí oslav k již výše zmíněnému výročí 700 let od narození římského císaře Karla IV., který v Českém království vládl jako Karel I. v letech 1346-1378. Mezi české korunovační klenoty patří Svatováclavská koruna, žezlo, jablko, pouzdro na korunu, pouzdro na žezlo, pouzdrem na jablko, poduška pod korunu, plášť s hermelínovými doplňky, štola, pás a tzv. manipul s hermelínovým lemem (příloha k nař. vl. č. 337/2002 Sb., o prohlášení některých kulturních památek za národní kulturní památky).

Myslím si, že každý občan České republiky (který o to sám stojí) by měl mít možnost české korunovační klenoty vidět. Je to opravdu významná součást naší historie. No ale obávám se, že já je nikdy neuvidím, i když bych moc rád.

Nejde mi ani tak o to, kolik drahých kamenů bych mohl obdivovat (na Svatováclavské koruně je prý 96 drahokamů a 20 perel), ale chtěl bych zažít ten pocit doteku historie. Lidský život je plný symbolů a pocitů. A tenhle symbol (české korunovační klenoty) je pro Čechy hodně významný!

Ale jako by se zapomnělo, že už nežijeme ve středověkém feudálním státě, ale v moderní demokratické společnosti. Dočetl jsem se, že Karel IV. požadoval, aby české korunovační klenoty byly vystavovány jen při výjimečných příležitostech a výhradně na území Pražského hradu. A i v naší době, že se dodržuje tradice ukázat korunovační klenoty především při příležitosti zvolení nového prezidenta (tedy tak jednou za 5 let).

Myslím si také, že tradice by se měly dodržovat (o to víc jsem pro, kdy vnímám, že žijeme v době, kdy tradice jaksi kvapem mizí, a všechno, na co jsme byli staletí a desetiletí zvyklí, je „politicky korektně“ zpochybňováno). Na druhou strany v tomto konkrétním případě jsem přesvědčen, že jde o tradici zastaralou, odpovídající době, kdy feudální panovník chtěl i prostřednictvím těchto symbolů moci ukázat, kdo je tady pánem.

Představte si to současné divadlo... „Sedm statečných“: prezident republiky, předseda vlády, pražský arcibiskup, předseda senátu, předseda poslanecké sněmovny, probošt Metropolitní kapituly u sv. Víta a primátor hlavního města Prahy, většinou tedy jen úředníci našeho státu plus dva církevní hodnostáři, odemkne jednou za x let onu komůrku v katedrále sv. Víta a obyčejný lide do pozoru!

Naše republika má asi 10 miliónů obyvatel, kolik se asi tak dostane na prohlídku? Podle údajů na wikipedii se na poslední výstavy v letech 2003, 2008 a 2013 dostalo dohromady 107.762 lidí (a dalších pár vyvolených z hradu a okolí). I kdybychom vyšli z toho, že každý z těch lidí viděl české korunovační klenoty jen jednou a všichni byli obyvateli České republiky, je to pouhé 1% lidí! A to v průběhu celých 11 let! Možná by bylo zajímavé udělat průzkum, kolik lidí v České republice by rádo české korunovační klenoty vidělo. Jsem pevně přesvědčen, že by kladně odpovědělo víc jak 1% obyvatel. A sem tam by na výstavu určitě rád zavítal i nějaký ten cizinec.

Někdo může namítnout, že přece z českých korunovační klenotů nemůžeme udělat tuctovou záležitost a můžu se jít podívat na kopie.

Jednak chci upozornit, že i ve Velké Británii, kde se těší královská rodina dodnes velké úctě, jsou korunovační klenoty k vidění v podstatě denně po celý rok.

A potom mám osobní zkušenost ohledně jiného významného artefaktu našich dějin. Během dovolené na jižní Moravě (hlavně jsem si pochutnával na víně) jsem navštívil stálou archeologickou expozici Věk lovců a mamutů v Dolních Věstonicích. Mimo jiné je tak kopie Věstonické venuše. Hrozně zajímavé, doporučuji! Ale pak v Národním muzeu v Praze vystavovali originál. Šel jsem se tam podívat (naštěstí bez fronty). Pro mě nezapomenutelný zážitek!

Nebo by mohl někdo namítat, že stálá výstava českých korunovačních klenotů by byla nesmírně nákladná. Ale byly by to vyhozené peníze? Nestálo by to za to, udělat lidem radost a současně tím přispět k tomu, aby víc lidí bylo hrdých na to, že jsou Češi? (místo, aby se mezi námi pořád jenom šířil výmysl, že jsme národ ubohých čecháčků)

Proto bych byl rád, kdyby se naši nejvyšší úředníci zamysleli, zda přece jen už nepřišel čas umožnit všem lidem, kteří o to stojí, vychutnat si ten pocit doteku dějin!

Autor: Jan Svoboda | pondělí 23.5.2016 9:31 | karma článku: 17,44 | přečteno: 671x
  • Další články autora

Jan Svoboda

Tak prý už i muži trpí díky reklamám pocitem méněcennosti

V pátek 29.4. před sedmou hodinou ráno jsem se na radiožurnálu zaposlouchal do určitě „zajímavé“, na první pohled neškodné a úsměvné reportáže.

2.5.2016 v 10:16 | Karma: 13,49 | Přečteno: 870x | Diskuse| Ostatní

Jan Svoboda

Dlouhodobá předpověď počasí. Celý měsíc bude pěkně… ale možná taky ne.

Co takhle popovídat si o počasí? Je to téma věčné a vděčné a lidi jej určitě probírali už od chvíle, kdy se naučili mluvit.

25.4.2016 v 9:52 | Karma: 9,42 | Přečteno: 563x | Diskuse| Ostatní

Jan Svoboda

Offshoreové společnosti z Panamy. Panečku to je mi zase "škandál"!

Úvodem bych chtěl prohlásit, že mým jediným příjmem je mzda, platím daně v České republice a nejsem žádným způsobem spojen s jakoukoliv z offshoreových společností.

5.4.2016 v 9:10 | Karma: 21,02 | Přečteno: 640x | Diskuse| Politika

Jan Svoboda

Migranti a pašeráci – pomůže dohoda EU s Tureckem?

Původně jsem se tématu migrantů nechtěl věnovat. Bylo o něm řečeno a napsáno už hodně. Se spoustou komentářů souhlasím, jen si tak říkám, že je trochu škoda, že je nečtou politici.

21.3.2016 v 16:50 | Karma: 20,46 | Přečteno: 471x | Diskuse| Společnost

Jan Svoboda

O diktátu módy a taky trochu o ponožkách v sandálech

Když kdysi zaplavily obchody s oblečením kousky oděvů ve všech odstínech fialové a následně se lidi začali barvit do fialova, blesklo mi hlavou, jak vlastně funguje móda?

7.3.2016 v 12:28 | Karma: 19,70 | Přečteno: 619x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Loňské závody ve Špindlu řeší policie, lyžaři už plánují další. Ještě dražší

24. dubna 2024

Premium Zatímco se detektivové protimafiánského útvaru NCOZ zabývají podezřením na dotační podvod v...

Biden podepsal miliardy, Kyjev hned dostane munici HIMARS a obrněnce Bradley

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  19:44

Sledujeme online Americký prezident Joe Biden dnes po několikaměsíčním schvalování v Kongresu podepsal zákon...

VIDEO: Plamenů se nezalekli. Američané pomáhali, dokud řidiče nevytáhli

24. dubna 2024  19:33

Starší řidič ve čtvrtek u americké Minnesoty sjel z dálnice a narazil do sloupu veřejného...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 610x
Mám rád historii, ale ta se tvoří teď a tady a proto bych si chtěl občas k současnému dění říct svoje.

Seznam rubrik